Szlovákia, szlovák információk

Szlovák infó keresés:

Párkány

Párkány tippek és látványosságok, ha a szlovákiai Párkányba látogat.

Párkány

Párkány, és látványosságai:

A „Párkányi Bazilika”

Valójában a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház Esztergom (hétköznapi nevén az esztergomi bazilika) Esztergomban található, szinte közvetlenül a Duna-parton.

Ez miatt talán a legszebb látvány éppen Párkányból tárul a monumentális építményre. A bazilika olyannyira közel van a városhoz, hogy Párkány számos részéről nézve olyan benyomást kelt, mintha az épület Párkányban lenne.

Esztergom bazilika Párkányból

Számtalan párkányi szuvenír fő motívuma a bazilika annak ellenére, hogy a székesegyházhoz Párkánynak gyakorlatilag semmi köze nincs (a csodálatos látványt leszámítva).
A képen látható hűtőmágnesre Párkány szlovák neve van felírva: Štúrovo.

A „párkányi hímivarsejtek”

Párkány hímivarsejt szökőkút

Ez az a párkányi „látványosság”, ami csak a levegőből látszik. A város központjában található szökőkutakról van szó, amelyek a magasból a farkuknál összenőtt spermiumokra hasonlítanak.

A szökőkutak a Duna-parthoz közel vannak. A környék kellemes esti séták helyszíne.

A párkányi fürdő

A Vadas termálfürdő a város egyik legvonzóbb turistacélpontja.

  1. A fő fürdőlétesítmény (csúszdák, úszómedence, élménymedencék, melegvizes medencék) a városközpontban található. A környéken a parkolás viszonylag jól megoldott (Párkány parkolás).
    A komplexum nagyjából májustól szeptemberig tart nyitva.
    Szezonon kívül csak a Vadas fedett uszodája és szaunái látogathatók, valamint a fürdő hoteljéhez tartozó wellness részleg működik.
  2. Az ún. „öreg fürdő” szintén a Vadashoz tartozik, de a Duna-parton található (egy karnyújtásnyira Párkány egyetlen templomától). Ennek a fürdőnek 1 medencéje van.
    A létesítmény még mindig magán hordozza a „szocialista igényesség” jegyeit, de a hely az eléményfürdőnél sokkal nyugodtabb strandolási lehetőséget nyújt az idősebb generációnak, és azoknak, akik a csöndesebb kikapcsolódást kedvelik.
    A fürdő általában csak július-augusztusban tart nyitva.

A fürdő hivatalos honlapja: https://www.vadasthermal.sk/hu/

Párkányi Vadas termálfürdő bejárata

A Vadas fürdő főbejárata

Gyetven Miklós és a párkányi fürdő

A Vadas Gyetven Miklós igazgató irányításának idején kezdett el igazán felvirágozni a 2000-es évek elején. Gyetvent 2005-ben az „Év embere az idegenforgalomban” díjjal tüntették ki az idegenforgalom fejlesztésében elért eredményeiért.

Gyetven Miklós kitüntetése a Párkány és Vidéke havilapban

Gyetven Miklós kitüntetéséről szóló cikk a Párkány és Vidéke havilapban.

A párkányi híd

A Mária Valéria Híd Esztergomot és Párkányt köti össze (Párkányi híd). Az idősebb generáció számára a híd megléte nem magától értetődő. A hidat a 20. században kétszer is felrobbantották (1919, 1944), sokáig csak a csupasz hídpillérek, és a két parton csonkán álló hídívek jelezték az építmény helyét a Dunán.

Párkányi Mária Valéria híd

A híd a 2001-es újjáépítése óta biztosítja az összeköttetést a két testvérváros, Párkány és Esztergom között.

Párkány legnépszerűbb eseménye

A városhoz kapcsolódó legnépszerűbb esemény a Simon-Júda napi vásár. Bővebben itt: Párkány vásár

Szlovák cégalapítás Párkány

A magyarországi vállalkozók számára is kedvelt célpont Párkány. A város a magyar tulajdonú szlovák cégek alapításának népszerű célpontja. (pl: szlovak-cegalapitas.com)

Budapest közelsége (kb. 1 óra autóút), a határ melletti könnyű megközelítés, és a 98% százalékban magyarul (is) beszélő helyiek egy népszerű szlovák cégalapítási célponttá teszik a várost.

A témáról egy cikkünk itt is olvasható: Szlovák cégalapítás Párkányban

Párkányi fulfillment és webshop logisztika szolgáltatás

A város szerencsés földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően (Budapesthez és a határhoz közel) a fulfillment webáruház logisztika is megvetette a lábát a szlovákiai Párkányban (pl. Fullpost.eu) – a fulfillment egy olyan raktár és csomagoló létesítmény, ahol különböző webshopok árukészletének raktározása, a megrendelések csomagolása és postázása folyik.

A párkányi elhelyezkedésű fulfillment szolgáltatás hatalmas haszna, hogy az innen útnak induló csomagok akár 1 nap alatt eljutnak a magyarországi és szlovák megrendelőkhöz is.