Szlovákia, szlovák információk

Szlovák infó keresés:

Párkány folyója

Párkány folyója a keresztrejtvényekben egy fogós kérdés, ugyanis a helyes válaszhoz általában rossz megfejtést kell beírni.

Az ember első gondolata az, hogy a szlovákiai Párkány (szlovákul: Štúrovo) folyója a Duna, mert a város pontosan a Duna partján fekszik (közvetlenül a magyarországi Esztergommal szemben). Ez a megfejtés azonban 4 betű, de a rejtvényekben Párkány folyója sokszor 5 betűs megfejtés szokott lenni.

Párkány folyója, Duna-Garam torkolat

Párkány folyója 5 betű

A rejtvényekben Párkány folyójaként a "Garam"-ot (szlovákul: Hron) szokták számontartani. Ezért, ha helytelen is a válasz, bele kell nyugodnunk.

Párkány folyója 4 betű

A helyes válasz: Duna (szlovákul: Dunaj)

Miért nem a Garam Párkány folyója

Bár a Garam-Duna torkolata közvetlenül Párkány mellett van, a Garam semmilyen módon nem érinti a várost. Mivel azonban a mai keresztrejtvényeket legtöbbször rejtvénykészítő programok állítják össze hús-vér emberek helyett, a kérdésre adandó rossz válasz valószínűleg egy egyszerű szoftverhiba eredménye.

Párkányból sétálva elérhető a Garam folyó

Ettől függetlenül, aki szereti a természetjárást, Párkányba látogatva egy kiadós séta alkalmával (kb. 3 km) a Duna vonalán haladva aszfaltos bicikliúton eljuthat a Garamhoz. Az útvonal gyalog, kerékpárral és elektromos rollerrel is könnyen járható.

Az út végén a csodálatosan szép Garamhoz és Garam-Duna torkolathoz jutunk. A fenti képen a Duna-Garam torkolata látható.

Ezt és hasonló párkányi túraútvonalakat itt talál, nem csak elektromos rollereseknek.

Szlovák folyók a betűk száma szerint rendezve itt: Szlovák folyó

Párkány másik nevezetessége a Mária Valéri híd: Párkányi híd

Párkány információk: Párkány