Szlovákia, szlovák információk

Szlovák infó keresés:

Párkány vásár

Párkány vásár (Simon-Júda vásár) időpont és alapvető tudnivalók magyar nyelven a vásári árusoknak és a vásár látogatóinak.

A vásár visszatérő árusai között szokott lenni a Viszkis rabló (Ambrus Attila), Nemere István, Nagy Bandó András és Nagy Natália is.
(az ő standjaik a Mufis szlovák cégalapítás irodájától 1 percre, a sétálóutca elején szoktak lenni - a linken térképet és videót is talál)

Párkány vásár

Párkány vásár időpont

A szlovákiai Párkány minden év őszén megrendezett vásárjának időpontja változó. Leggyakrabban október első vagy második hetén rendezik meg az Esztergom szomszédságában fekvő határvárosban (Štúrovo). A vásár Esztergomból akár gyalogosan is megközelíthető 10-15 perc alatt a Mária Valéria hídon át (A hídról: Párkány híd).

Általánosan elmondható, hogy a vásárt október 10-e körül szokták megrendezni. Az esemény csütörtöktől vasárnapig tart.

Aki kevésbé szeretni a tömeget, annak csütörtök és vasárnap lehet a legmegfelelőbb nap a látogatásra. A legnagyobb forgatag szombaton szokott lenni.

Párkány vásár a vásári árusoknak

A vásári helyek bérlését a párkányi Városi Hivatal végzi. (Bővebb infó: https://hu.sturovo.sk/simon-juda-napi-vasar.phtml?id5=25769)

Parkolás autóval a párkányi vásár alatt

Az esemény napjain a párkányi városközpontot teljesen lezárják. Ilyenkor az eseményhez közeli parkolóhelyek gyorsan betelnek. Érdemes a városközponttól 10-15 percre található lakótelepeken parkolni. A lakótelepek parkolói ingyenesen használhatóak.

A rendőrok ebben az időszakban kiemelten szigorúak a tilosban parkoló autósokkal. Nem érdemes tiltott helyen leparkolni.

Mit érdemes megkóstolni a vásárban?

A legkedveltebb ételek és italok:

  1. Mézbor, szlovákul medovina (Nem gyümölcsbor! Ez az ital mézből erjesztve készül.) – Édes, leginkább az aszúhoz hasonlító ital. A natúr, meggyes, diós, mandulás, ribizlis, stb. ízesítésű ital hűtve, és melegen is kiváló ízű. A vásárban melegen szokták árusítani.
  2. Burcsák (murci) – a mustból erjesztett ital zavaros kinézete nem túl bizalomgerjesztő, de édeskés íze annál kellemesebb. Ez a párkányi vásár tipikus itala, mivel a friss szüretelésű szőlőből készült alkoholos különlegesség csak rövid ideig kapható.
    Ha palackba csapolva viszik haza, hidegen érdemes tárolni, és óvatosan kinyitni, mert az erjedő szőlőlé hatalmas nyomással képes kitörni az üvegből.
  3. Hriatô - pirított szalonnás, karamellás pálinka/vodka (ez egy szlovák népi ital, de általában a párkányi vásárban is megkóstolható)
  4. Vásári sült kolbász – nem kimondottan egyedi étel, de szinte kötelező megkóstolni, ha valaki a vásárba látogat

Hogyan nevezik a vásárt a helyiek?

A vásár hivatalos neve Simon-Júda napi vásár. A helyiek viszont egyszerűen csak „Simi”-ként is szoktak rá hivatkozni: „Megyünk a Simibe”, „Voltunk a Simiben”. „A Simiben vagyunk”.

Többen rövidítve „Simojúda”-ként is emlegetik a vásárt: "Megyünk a Simojúdába”, „Voltunk a Simojúdában”, stb.