Szlovákia, szlovák információk

Szlovák infó keresés:

Néhány szlovákiai település szlovák neve

Települések szlovák neve. Az alábbiakban megtalálja néhány keresettebb szlovákiai település szlovák nevét, és azt is, hogy a szlovák nevet hogyan kell helyesen kiejteni. Érdekességeket is említünk itt-ott a településekkel kapcsolatban, amit máshol nem talál meg.

Besztercebánya szlovák neve

Besztercebánya szlovák neve Banská Bystrica (ejtsd: Banszká Bisztrica). A város Szlovákia kellős közepén terül el. Fejlettsége tekintetében a város szinte Szlovákia második „fővárosa”.

A város mellett van Szlovákia egy népszerű légitámaszpontja is. Az innen felszálló vadászgépek szinte percek alatt elérik az ország északi és déli határát is.

Eperjes szlovák neve

Eperjes szlovák neve Prešov (ejtsd: Presov). A város az ország keleti végén található. A környék már a jellegzetes keleti nyelvjárásáról is híres (ezt „východňárčinának” is nevezik).

A nyelvjárás, bár szlovák, de annyira más szavakat használ, hogy nem hivatalos szlovák-szlovák „szótárak” is léteznek a keleti szóhasználat kifejezéseinek lefordítására.

Érsekújvár szlovák neve

Érsekújvár (a mindennapi nyelvben csak Újvár) szlovák neve Nové Zámky (ejtsd: Nové Zámki).

A város nagyjából 50-50 százalékban magyarok és szlovákok által lakott. Ha a magyart nem is mindenki beszéli, de a szlovák ajkúak közül is sokan megértik azt. A település Komáromtól nagyjából 30 km-re fekszik.

Fülek szlovák neve

Fülek szlovák neve Fiľakovo (egyszerűsítve ejtsd: Filakovo). A település nagyjából Salgótarján vonalában, nem messze a szlovák-magyar határtól terül el. Beszélnek magyarul.

Garamlök szlovák neve

Garamlök szlovák neve Lok.

Igló szlovák neve

Igló szlovák neve Spišská Nová Ves (ejtsd: Szpisszká nová vesz).

Ipolyság szlovák neve

Ipolyság szlovák neve Šahy (magyarul ejtsd: Sahi). A helyiek csak „Ság”-ként is hivatkoznak a városra. A településen egy érdekes jelenség, hogy szinte mindenki beszél magyarul, de nyilvános helyen gyakran a magyar ajkúak is szlovákul társalognak.

Kassa szlovák neve

Kassa szlovák neve Košice (ejtsd: Kosice). Többségében szlovákok lakják, de a város számos magyar kötődéssel rendelkezik.

Kisida szlovák neve

Kisida szlovák neve Malá Ida.

Leléd szlovák neve

Leléd szlovák neve Leľa. (a helyiek legtöbbször így ejtik: Lelá). Leléd egy magyarlakta, hangulatos, hegyekkel körbevett zsákfalu. Esztergomtól nagyjából 10 kilométerre.

Losonc szlovák neve

Losonc szlovák neve Lučenec (ejtsd Lucsenyec). A város neve könnyen összetéveszthető Lőcsével, mert a két város nevének hangzása nagyon hasonló. Lőcse szlovák neve viszont Levoča, és Losonctól nagyjából 140 km-re fekszik.

Losoncon elvétve találkozni magyarul is beszélő lakosokkal. Főleg az idősebb korosztály beszéli a nyelvet.

Nagyida szlovák neve

Nagyida szlovák neve Veľká Ida. (ejtsd egyszerűen: Velká Ida)

Nagyszombat szlovák neve

Nagyszombat szlovák neve Trnava. A város Szlovákia autógyártásának egyik Detroit-ja (a másik Zsolna). A Kia autógyár működik a városban.

Párkány szlovák neve

Párkány szlovák neve Štúrovo (ejtsd: Stúrovo). Bár a többségében magyarul beszélő település történelmi nevei Kakath és Parkan voltak, a várost végül Ľudovít Štúr-ról, a szlovák irodalmi nyelv megalkotójáról nevezték el. Štúr szobra a városközpontban, a Duna-parton található. A 2019-es szoborállítást politikai turbulenciák kísérték. Ennek utóhangjáról Gyetven Miklós véleménycikkét itt olvashatják.

Párkány a 20. század második felében inkább iparvárosként volt ismert, és az ország második legforgalmasabb vasútállomása is a párkányi volt. Az ipar főleg a papírdoboz és bitumenes lemezek gyártására alapozott.

Mára az iparnak csak töredéke működik. A bitumenes lemezek gyártása megszűnt.

Pozsony szlovák neve

Pozsony szlovák neve Bratislava (ejtsd: Bratyiszlava). Pozsony nevéről bővebben ide kattintva olvashat: Pozsony szlovákul

Révkomárom szlovák neve

Révkomárom szlovák neve Komárno. Szinte teljesen magyar város. A helyiek az egyszerűség kedvéért csak Komárom-ként emlegetik.

Mivel a település neve megegyezik a szomszédos magyarországi Komároméval, ezért Észak-Komáromként, vagy Szlovák Komáromként is szoktak rá hivatkozni.

Rimaszombat szlovák neve

Rimaszombat szlovák neve Rimavská Sobota (ejtsd: Rimavszká Szobota).

Szakolca szlovák neve

Szakolca szlovák neve Skalica (ejtsd: Szkalica)

Zólyom szlovák neve

Zólyom szlovák neve Zvolen. A környéken gyalogos és biciklis túraútvonalakban gazdag. Ha biciklivel vagy elektromos rollerrel szeretne nekivágni egy kis sportolásnak, itt talál hozzá útvonal tippeket.

Zsolna szlovák neve

Žilina (ejtsd: Zsilina). A 2000-es évek elejéig itt volt polgármester a szélsőségesen magyarellenes hozzáállásáról híres Ján Slota politikus.

Slotáról még Sub Bass Monster magyar rapper is írt zeneszámot „Mista Slota” címmel.