Szlovákia, szlovák információk

Szlovák infó keresés:

Szlovákia országkód

Szlovákia országkód postai címzéshez, telefonszámokhoz, vonalkód, autójel kód és internetes címek végződése. Plusz 1 fura érdekesség Szlovákia autójel kódjáról Csehszlovákia szétválásának időszakából.

Szlovákia országkód

Szlovákia országkódja postai címzéshez

Szlovákia hivatalos országkódja „SK”. Postai címzésnél a küldeményekre „SK”, „SVK” vagy „Slovakia” is használható. Mindegyik kód egyértelműen azonosítja az országot.

Szlovákia országkódja a vonalkódokon

A termékek többségén elhelyezett vonalkód első számai szintén a termék származási országát jelzik.

Szlovákia vonalkódos országkódja „858”. Ha egy vonalkód ezzel a számmal kezdődik, szlovák termékről van szó.

Szlovákia országkód - telefonszámok

Szlovákia telefonos előhívó országkódja +421. Szlovákia előhívójáról és a szlovák telefonszámok tárcsázásának módjáról itt olvashat bővebben: Szlovákia hívószáma

Szlovák honlapok internetes végződése

A szlovák honlapok végződése „.sk”. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egy „.sk” címmel rendelkező honlap kötelezően szlovák tulajdonú. Például egy amerikai cég is tarthat fenn honlapot szlovák címmel, amely nyelvének nem kell kötelezően szlováknak lennie.

A világon gyakorlatilag bárhol tarthatnak fenn „szlováknak látszó” honlapot, függetlenül a honlaptulajdonos származásától.

Szlovákia autójele és a Cseh-Szlovák szétválás utáni kalamajka

A 2000-es éveket megelőző időszakban csak úgy hagyhatta el autó az anyaországát, hogy országkóddal megjelölték az autó származási országát.

Ezt a kódot először egy rendszámtáblához hasonló fém lapon, később öntapadó matrica segítségével helyezték el az autók hátsó részén. Így külföldön az országkód alapján azonnal azonosítható volt, hogy az adott autó melyik államból érkezett.

Csehszlovákia szétválása utáni autójel bizonytalanságok

A csehszlovák időkben a Csehországi és Szlovákiai autók jele egységesen „CS” volt. Az 1993-as szétválás után viszont Szlovákiának saját kódot kellett választani. A választás azonban elsőre nem volt egyértelmű.

Mivel a közlekedés, telekommunikáció és posta „hivatalos nyelve” a francia, először a szlovák autójelnek is az „SQ” (Slovaquie) kódot adták volna. Mindezt az ország francia nevéből kiindulva.

Az elképzelés később módosításra került. Így végül a szlovák autók az „SK” jelet kapták, amit manapság a kocsik rendszámán jelenítenek meg. Az EU-s tagság előtti országkód matricák már csak a régebbi autók egy kis hányadának hátsó részét díszítik.

A világ államainak országkódjai