Szlovákia, szlovák információk

Szlovák infó keresés:

Szlovákia fizetőeszköz régen és ma

Szlovákia fizetőeszköze, ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor gyakorlatilag négyszer változott az 1990-es évek óta. Szlovákiában 3 pénznem volt érvényben, de fizetőeszköz 4 fajta volt.

A fizetőeszköz pontos jelentése

Hogy pontosan érthető legyenek a továbbiakban leírtak, fontos különbséget tenni pénznem és fizetőeszköz között:

Fizetőeszköz:

Például a vásárlások során használt papírpénz vagy érme. Az értelmező szótár alapján: „Olyan könnyen kezelhető eszköz, tárgy, amellyel fizetni lehet; pénz vagy pénzt helyettesítő utalvány, értékpapír stb.”

Ebből a fizetőeszközből használtak Szlovákiában 4 félét az 1990-es évek óta.

Pénznem:

„A forgalomban levő pénz adott fajtája.”

Például: Magyarország pénzneme a forint, az Egyesült Államoké az amerikai dollár. Ebben a pénznemben vezetik a bankszámlákat, és határozzák meg az áruk és szolgáltatások árát az adott országban.

Szlovákia fizetőeszköz jelenleg

2009-től napjainkig az euró Szlovákia hivatalos fizetőeszköze.

Szlovákia fizetőeszköz a rendszerváltás óta

Csehszlovákia idejében 1992-ig

Amíg Szlovákia Csehszlovákia része volt, Szlovákiában is a csehszlovák korona volt a hivatalosan elfogadott fizetőeszköz.

1993-től egy rövid ideig

Csehszlovákia szétválása után, 1993-tól a „szlovákosított” csehszlovák korona volt érvényben. Ez annyit jelentett, hogy az addig forgalomban levő csehszlovák koronára a postai bélyegekhez hasonló bélyegeket ragasztottak.

Ez a bélyeg jelezte, hogy a fizetőeszköz már a szlovák koronának felel meg. A bélyeggel ellátott bankókat csak Szlovákiában fogadták el. Amelyik bankjegyen nem volt „szlovák koronásító” bélyeg, azt nem fogadták el fizetőeszközként.

Az ilyen bankjegyeket rövid idő alatt kivonták a forgalomból, és használatukat a hivatalos szlovák korona váltotta fel.

Szlovákia fizetőeszköz 20 szlovák korona bélyeggel

Így nézett ki a csehszlovák koronából "szlovák koronásított" fizetőeszköz 1993-ban. A pirossal jelzett bélyegnek kellett lenni a bankjegyen, ha fizetni akartak vele Szlovákiában.

Fizetőeszköz Szlovákiában 1993-2008

Szlovákia fizetőeszköze és pénzneme a szlovák korona volt.