Szlovákia, szlovák információk

Szlovák infó keresés:

Szlovákia

Szlovákia alapadatai hivatalos, megbízható állami forrásból, bizonytalan honlapok másolása nélkül. Sehol nem említett összefüggések Szlovákia területéről, nyelvéről, népességéről és pénzneméről.

Szlovákia a térképen és a szlovák zászló

Szlovákia alapadatai

Szlovákia hivatalos megnevezése Szlovák köztársaság (Slovenská republika)

Főváros

Pozsony (Bratislava)

Pozsonyban főleg szlovákul beszélnek, ezért az átlagos magyar látogató azt hinné, ha nyilvános helyen magyarul beszél, akkor azt a helyi lakosság nem érti. A valóság azonban az, hogy a szlovák fővárosban sok szlovákul is beszélő magyar él, valamint a szlovákok egy része is többé-kevésbé ért magyarul.

Ezért magyarul sem érdemes csúnya megjegyzéseket tenni a helyiekre, mert nagy a valószínűsége annak, hogy érteni fogják, miről van szó.

Megalakulás dátuma

1993. január 1.
Szlovákia a 20. század legnagyobb részében Csehszlovákia része volt. Ez alól két időszak kivétel:

  1. A II. világháború alatt egy rövid ideig Szlovákiát önálló államként tartották számon 1939-1945 között
  2. 1993-tól napjainkig Szlovákia szintén önálló köztársaság

Hivatalos nyelv

Szlovákia hivatalos nyelve a szlovák.

Az ország déli határának régióiban azonban gyakorlatilag mindenhol beszélnek magyarul. A déli határ nyugati részében Dunaszerdahelytől kezdődően nagyjából a magyarországi Balassagyarmat vonaláig szinte csak többségi magyarlakta településeket találunk.

Terület

Szlovákia területe 49 035 km2.

Területi felosztás

Az ország kettős területi felosztásban működik:

  1. 8 kerület – ezek a magyarországi megyékhez hasonló közigazgatási egységek. Saját önkormányzatuk van, például az ő fenntartásuk alá esik az iskolák egy része és az egészségügyi ellátórendszer egy része is.
    A kerületek felsorolása: Pozsonyi (Bratislava), Nagyszombati (Trnava), Nyitrai (Nitra), Trencséni (Trenčín), Zsolnai (Žilina), Besztercebányai (Banská Bystrica), Eperjesi (Prešov), kassai (Košice).
  2. 79 járás – Ezek a kerületeknél lényegesen kisebb egységek. Egyebek mellett a lakosságot kiszolgáló hivatalok ebben a területi bontásban működnek. A magyarországihoz hasonló okmányirodák például járási szinten oszlanak el.
    Az autók rendszámai is az adott járás betűjelét tartalmazzák. Így a szlovák autókról a rendszám alapján megmondható, hogy az ország melyik részéből, melyik járásból származnak.

Települések száma

Szlovákiának 2927 települése van (a városokkal és falvakkal együtt).

Érdekesség:

A járások az ország méretéhez képest észszerűtlenül magas száma azt eredményezi, hogy bizonyos járások területe kisebb, mint Magyarország nagyobb városai.

A szlovák Kiszucaújhelyi (Kysucké Nové Mesto) járás területe (173 km2) például mindössze akkora, mint Győr városának közigazgatási területe (174 km2). Ez a magyar viszonyokra lefordítva annyit jelent, mintha Győr városa saját autójelzéssel, és saját hivatali infrastruktúrával rendelkezne, amit kizárólag a győriek használhatnának. A környező településeket már külön hivataloknak kellene kiszolgálni.

Érdekesség a 2020-as járvány vonatkozásában

A megszorítások részét képezte 2020-ban és 2021-ben is, hogy Szlovákiában hónapokig tilos volt átlépni a járáshatárokat. Ez az egyes szlovák járások esetében a magyar viszonylatokra lefordítva annyit jelentett, mintha a Győrieknek tilos lett volna elhagyni Győr városát téltől egészen tavasz végéig.

Lakosság

Szlovákia lakossága 5 427 917 fő (2016-os adat).

Szlovákia

Az 5 legnépesebb nemzetiség a 2011-es népszámlálás szerint csökkenő sorrendben:

Pénznem

Euró (1993-2008 között szlovák korona)

Érdekesség, hogy közvetlenül az euró bevezetése előtt nagyot erősödött a szlovák korona árfolyama, ami a szlovák átlagemberek számára annyit jelentett, hogy a megtakarításaikért jóval több eurót kaptak az új pénznem bevezetésekor.

2008 előtt 40-45 koronáért lehetett kapni 1 eurót. A gyors erősödést követően, az euró bevezetésekor már csak 30,126 szlovák koronába került 1 euró.

Források: