Szlovákia, szlovák információk

Szlovák infó keresés:

Az év embere az idegenforgalomban Gyetven Miklós lett

Az év embere az idegenforgalomban 2005-ben Gyetven Miklós lett, az idegenforgalom fejlesztése terén végzett munkájáért.

Gyetven Miklós a cikk írásának idején 2022-ben a Mufis.sk - szlovák cégalapításFullpost.eu - webshop fulfillment szolgáltató és a Protex.sk - irodaszer webáruház tulajdonos ügyvezetője.

Gyetven Miklós interjú a Párkány és vidéke Párkányi havilapban

Gyetven Miklós kitüntetéséről szóló cikk a Párkány és Vidéke havilapban.

Gyetven Miklóssal készült beszélgetés a kitüntetés részleteiről

2005-ben Gyetven Miklós, a Vadas igazgatója (jelenleg 2022-ben a Mufis szlovák cégalapítás, Fullpost.eu webshop fulfillment szolgáltató és a Protex.sk irodaszer webáruház tulajdonos ügyvezetője - szerk. megj.) lett az „Év embere az idegenforgalomban”. A kitüntetett elmondása szerint a Nyitra megyei önkormányzat terjesztette őt fel e megtisztelő elismerésre.

– Mivel érdemelte ki a kitüntetést?

– Az „Év embere az idegenforgalomban” (Osobnosť roka v cestovnom ruchu) kitüntetést négy kategóriában ítéli oda a gazdasági minisztérium. Nem tudtam róla, hogy 2005-ben engem is jelöltek, így meglepődve olvastam a levelet, amelyben értesítettek, hogy 2005-ben az „A” kategóriában (Az idegenforgalom fejlesztése) én kaptam ezt a megtisztelő díjat. A kitűntetést idén január 26-án Pozsonyban, a Slovakotour kiállítás ünnepélyes megnyitóján vehettem át Pomothy Lászlótól, a gazdasági minisztérium államtitkárától, az idegenforgalom fejlesztése terén végzett munkámért.

– Ez az elismerés egyértelmű válasz azon keveseknek, akik kétségbe vonják a Vadas fejlesztésének észszerűségét (a saját és a párkányiak kényelmét féltve azzal érvelnek, hogy a nyári hónapokban, a városban túl nagy a zsúfoltság)...

– A Vadas egy olyan vállalkozás, amely kihatással van az egész régió gazdasági helyzetére, mert lehetőséget ad arra, hogy a helyi lakosok is részesedjenek a régiónkba áramló pénzekből. Ennek alapkövetelménye, hogy a fürdőt fejlesszük és olyan szolgáltatásokat nyújtsunk, ami idecsalogatja a vendégeket. Abban az esetben, ha a vendég már itt van, csupán a helyi vállalkozókon, a szállásadókon és más szolgáltatókon múlik, hogy ez a vendégül látott turista minél több pénzt hagyjon itt a régióban. Csak egy lehetséges utat látok: a fejlesztést. Aki nem fejlődik, az lemarad. Ezért ezúton is szeretnék köszönetet mondani a képviselőtestületnek, hogy ezt belátta, és az utóbbi év fejlesztéseit támogatta, annak ellenére, hogy a döntés sokszor nem is olyan könnyű, mert van olyan befektetés, ami komoly eredményt csak évek multán hoz. Ezt mindenki tudja, aki már vállalkozott.

– Az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy ha a szolgáltatásokat is észszerűen fejlesztjük, lehet fejleszteni a fürdő létesítményeit is. Ilyen szempontból hol lehet a határ?

– Enyhe túlzással, a határ a csillagos ég! – sajnos sokan ezt nem hiszik el. Pedig számtalan olyan hely létezik, ahol sokkal előnytelenebb feltételek mellett egész települések jól meg tudnak élni az idegenforgalomból. Mi pedig nagyon előnyös feltételekkel rendelkezünk. Jó minőségű és kellő mennyiségű termálvizünk, gyönyörű természeti adottságokkal bíró régiónk és megfelelő területünk van a Vadas fejlesztéséhez, a fürdő nyereséges, közel a város és Esztergom, jó bor terem a környéken, stb. Nagyon sok kiaknázatlan lehetőség van még itt. Szerintem a városi hivatalnak meg kellene emberelnie magát és megpróbálni szakemberek bevonásával egységes koncepcióban összefogni a régió idegenforgalmát, de főleg megteremteni a feltételeket a magánbefektetők számára is. Hiszem, hogy akár az idegenforgalomból is meg tudna élni az egész város. Tudniillik, amit itt kiépítünk, azt nem viszi el a városból senki. Nem úgy, mint az ipari létesítmények esetében. Most esetleg idetelepülhet egy nagy cég, de öt év múlva könnyen tovább állhat, pl. Ukrajnába, ha az neki olcsóbb. Utána meg itt marad a sok munkanélküli.

– A Vadas szempontjából mire számít hatunk 2006-ban?

– 2006-ban kisebb fejlesztések lesznek, kb. nyolc-tíz millió korona értékben. A fedett uszodához szeretnénk szaunát építeni, mert nagy az igény iránta. Emellett a további fejlesztés tervein fogunk dolgozni – az elkövetkező években szeretnénk átalakítani a medencéinket, és egy nagyobb fedett wellness komplexumot építeni.

A beszélgetést Oravetz Ferenc (szintén a szlovákiai Párkányból származó Kadarkai Endre édesapja) készítette a Párkány és Vidéke regionális havilapnak (XVII évfolyam, 2006, 1. szám. Forrás: https://docplayer.hu/10935168-Gyetven-miklos-lett-az-ev-embere-az-idegenforgalomban.html)